Akác méz
Az akácméz Magyarországon különleges méznek számít, és számos értékes tulajdonsággal rendelkezik.
- Jellemzők: Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes és kevésbé savas méz. Színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől az enyhén sárgás, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé. A legtöbb méznél édesebb, nagyon jól lehet vele ételt, illetve italt édesíteni. Az akácméz nagyon lassan kristályosodik ki, mivel a glükóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor) képest jelentősen alacsonyabb. Ezért a tiszta akácméz hosszú ideig folyékony marad.
Hatások és Egészségügyi Előnyök: Az akácmézben található robinin és akacin jó általános fertőtlenítő hatással bír, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású. Gyomorsav túltengés esetén is hatásos lehet. A mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van.Az akácméz izomlazító képessége miatt sportolás után is hasznos lehet.
Felhasználási Módok: Önmagában kanalazva vagy italokba (tea, kávé, tej) keverve. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.